Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁJ FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE

A máj (hepar) a gerincesek egyik  létfontosságú szerve. Az ember legnagyobb méretű  mirigye,teljes  tömege felnőtt korban   eléri az 1,2 – 1,5 kg -ot. Fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban , a szervezet számára mérgező anyagok feldoldozásában, a méregtelenítésben, bizonyos életfontosságú  vegyületek átalakításában raktározásában , termelésében. Ezeken kívül epét is termel, melynek a zsírok emésztésben  ,a zsírmolekulák felaprózásában ,emulgeálásában van szerepe. Az epében lévő epesavas sók lugos kémhatása közömbösíti majd bázikussá teszi a gyomorból érkező táplálékot.A lugos kémhatás biztosítja a hasnyálmirígy által kiválasztott emésztőenzimek zavartalan működését.

 

beolvasas0014.jpg

A máj ,a hasnyálmirígy az epehólyag elhelyezkedése a hasüregben.A képen láthatók a hasnyálmirígy vércukor hormont termelő Langerhans- szigetei és az epét termelő mirígy végkamrák.

 

A képen jól látható,hogy a zöld színű epevezeték  (fölül) és a fehér színű hasnyálmirígy vezeték az epésbélbe történő belépésük előtt egyesülnek és miután az összekapcsolódási ponton közöttük semmiféle záróizom nincs ezért a folyamatosan termelődő jelentős mennyiségű (napi 0,8-1,0 liter) agresszív epe akadálytalanul bejut a hasnyálmirígy kivezető nyílásába és ott irritáló hatást kiváltva szubklinikai hasnyálmirígy gyulladást okoz.Napjainkban kialakult táplálkozásmód ,a rostszegény étrend hozza létre a ma már ,véleményem szerint,  népbetegségnek számító klinikai szimptómákat még alig okozó hasnyálmirígy gyulladást.Ilyenkor még a beteg csak azt érzi,hogy puffad,emésztési diszkomfortja van ,valami nincs rendben az emésztésével.Az elváltozások ebben a fázisban hagyományos kliikai módszerrel nem ,de Voll készülékkel jól kimutathatók,diagnosztizálhatók a betegség kezdeti tünetei.

Az epében lévő epesevas sók erős lúgos kémhatása fontos feltétele az epésbélbe kerülő baktériumok elpusztításának  az emésztéshez szükséges környezet létrehozásának. Az epével jelentős mennyiségű koleszterin távozik a májból és kerül az epésbélbe.A koleszeterint a szervezet nem képes lebontani,a vegyület eltávolításának a vér koleszterin szint csökkenésének egyetlen útját az epehólyag rendszeres kiürítése jelenti.Ezt legcélszerübben műzlik és gabonapelyhek rendszeres fogyasztásával lehet elérni.A rostos gabonapelynek fogyasztása azzal az előnnyel is jár,hogy a bennük lévő nyesrost nagy felülete révén megköti ,abszorbeálja a koleszterint és a lipideket ,így azok nem tudnak a bél következő szakaszaiban visszaszívódni,és a szervezetbe visszajutni,hanem a széklettel távoznak el.

A májjal kapcsolatos orvosi kifejezések gyakran hepato- vagy hepatikus kifejezéseket tartalmaznak (ezek a görög hepar szóból származnak).  A hasüregben elhelyezkedő ,két lebenyből áll szerv jellegzetes vörösesbarna színű.      

                                       

maj-hasnyalmirigy.jpg

A máj lebenyei és a körülötte lévő szervek ,hasnyálmirígy,epésbél,lép ,mögötte a gyomor és a vékonybél fölső szakasza.

                                          

liver_normal.jpg

                                   Normál méretű,színű és konzisztenciájú máj.

 

 

Jellemző rá, hogy kettős vérellátása van (vena portae és arteria hepatica által). A vena portae-n keresztül kapja a belekből felszívott tápanyagokat tartalmazó vért, magyarul kapuérnek nevezik, mert a májkapun porta hepatis lép be a májba, majd azon belül újra hajszálerekre bomlik.

                                   

ora-061-h.jpg

   A máj vérellátása, szerkezete, a véráramlás útja

A májon - a felszínén rögzülő hashártya szalagok tapadási vonalai, és az alsó felszínén lévő barázdarendszer alapján - lebenyeket különböztetünk meg, de ezek nem különülnek el a máj belső szerkezetében. A máj felszínének túlnyomó részét hashártya borítja, amely kettőzött lemezeivel a rekeszizomhoz  és az elülső hasfalhoz rögzíti. A máj alsó felszínéhez közvetlenül hozzánőve található az epehólyag vesica fellea.

 

A máj elhelyezkedése a hasüregben

1. Nyelőcső;

2. Rekeszizom;

3. Gyomor;

4. Máj;

5. Epehólyag;

6. Nyombél , vagy  epésbél;

7. Hasnyálmirigy;

8. Lép

A máj a rekeszizom alatt főleg a  a törzs  jobb oldalán helyezkedik el; alakja egy alul harmadában vágott tojásra hasonlít. A máj pontos elhelyezkedését kopogtatással lehet legkönnyebben kimutatni. A májtompulat rendszerint légzésnél válik nyilvánvalóvá. A máj megnagyobbodásakor, bizonyos betegségekben a máj alsó széle a jobb bordaív alatt tapinthatóvá válik, annak élessége és nagysága gyakran diagnosztikus értékű.

Az előző  ábrán a jobb és a bal lebeny látszik; felül az epehólyag, alul kékkel a vena cava inferior van jelölve .A máj mint említettem  epét választ ki, melynek epesavai a zsírok emésztésében játszanak szerepet, jellegzetes színét pedig a vérfesték (hemoglobin) bomlástermékétől, a bilirubintól kapja. A máj a  jellegzetes vörösesbarna színét , a gazdag vérellátásának és természetes okkerbarna alapszínének köszönheti.

A fent bemutatott ábrán látható ,hogy jellemző rá, a  kettős - artériás és vénás - vérkeringés ami  az arteria hepatica és vena portae útján valósul meg. Az artéria oxigénben dús vérrel látja el a szervet , a vena portae pedig a belekből felszívott tápanyagokat tartalmazó vért juttatja a májba. Ezt a pontot   kapuérnek nevezik, mert a májkapun (pota hepatis) lép be a májba . A májba érve újra elágazódik és ágai a máj hajszálereinek megfelelő sinusoidokba torkollnak az artéria végágaival együtt.

beolvasas0001.jpg

 A  máj külső felülete,lebenyei és a lebenyke (lobulus ) felépítése

A májon – külső anatómiai jellemzők alapján - lebenyeket különböztetünk meg, de ezek a lebenyek nem határolódnak el élesen egymástól a máj belső struktúrájában. A máj közvetlenül a rekeszizom alatt a jobb oldalon (jobb hypochondriumban) helyezkedik el; alakja egy alul harmadában vágott tojásra hasonlít. A máj elhelyezkedéséről, nagyságáról – fizikai  vizsgálattal – kopogtatással (percussio) lehet tájékozódni. A májtompulat elmozdulásai légzés közben követhetők. Az egészséges máj általában nem tapintható; a máj megnagyobbodásakor, bizonyos betegségekben a máj alsó széle a jobb bordaív alatt tapinthatóvá válik, annak élessége és nagysága gyakran diagnosztikus jellegű.

A máj szöveti szerkezete

A máj szövettani képén májsejteket (hapatocytákat) látunk, amelyek gerendákba, helyesebben lemezekbe rendeződve lebenykéket (lobuli) alkotnak. Egy májlebenyke megközelítőleg hatszögletű hasáb, amelynek közepén található a vena centralis, ehhez konvergálnak a lebenykét alkotó májsejtlemezek és a lemezek között lévő kapilláris nagyságrendű, de nem a kapillárisokra jellemző falszerkezetű sinusoidok. A sinusoidokat nem folytonos (diszkontinuus) endothel  szövet béleli, üregükben elszórtan, nyúlványaikkal a sinusendothelhez kitapadva nagy falósejtek (Kupffer-féle csillagsejtek) találhatók.

                                             

beolvasas0002.jpg

                            A máj belső felülete ,vérkeringése és finom szerketezete

 

Az endothelnek nincs alaphártyája, a májsejtektől egy szűk rés, a Disse-féle tér választja el. Ebben a térben találhatók a máj vázrendszerének legfinomabb elemét képező rácsrosthálózat rostjai. Mivel a sinusoidok endothelje nem folytonos és alaphártya sincs, a májsejtek viszonylag közvetlen kapcsolatban állnak a sinusoidokban áramló vérrel, így viszonylag könnyű az anyagtranszport a vér és a hepatocyták között. A vér a lobulusok szélén a vena portae és az arteria hepatica apró ágaiból lép be a sinusoidokba és – ezekben már keverten áramlik – a lebenyke közepén lévő vena centralisba.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

máj

(székelyné, 2011.10.22 19:57)

mi a teendő, ha has kemény, puffadt, és nem jönnek a szelek, és a széklettel is baj van

kissne66@citromail.hu

(Erika, 2012.02.01 08:25)

Érdeklődnék nekem a GGT 300 lett. Orvosom azt mondta jó az eredményem igaz hogy ez kicsit magas de mehetek dolgozni.Azzal fordultam az orvoshoz hogy lassan már jó egy éve nagyon köhögök és ez csak fokozódik át egyöklendezésbe a torkom is fáj szerintem a sok köhögéstől.Kért ulrtahangos vizsgálatot ezt feb 10-re kaptam időpontot.Járok munkába és sajnos ismétlődött a problémám.Nem kapok levegőt hiába próbálok nyugottan lélegezni.szivem felgyorsul egy ideig állok és nem tudok tovább menni mint akinek a melkasán ül valaki nagyon rossz és iesztő ez.Nekem még ilyen nem volt.Kére a tanácsát ebben az ügyben.
Erika

Re: kissne66@citromail.hu

(Kovácsné, 2016.08.03 14:58)

Kedves Hölgyem!

Én 12 éve mondom a körzeti orvosomnak ezeket a tüneteket, mutatom az emelkedő májfunkciós eredményeket, de környezeti tényezőkre utaló jelekkel magyarázta. Végül hosszú procedúra után kiderült, hogy Hpc vírús fertőzésem van, f4-es fibroscan eredménnyel,ami igen előrehaladott fibrosisra utal. Majdnem az utolsó stádium. Úgyhogy feltétlen nézesse meg a virologiai vizsgálaton a vérét, amiből egyértelműen kimutatható a C-virus fertőzöttség, ami évtizedeken keresztül lappangó betegség.

Mielőbbi gyógyulást kívánok, már szerencsére van rá gyógyszeres kezelés.
Üdvözlettel:Kovácsné

65oo Baja, Bárka u. 1.

(Kereskedő Jánosné, 2011.02.23 14:49)

12 éve májzsugorodásom volt, lehetséges, hogy meggyógyult, mert minden évben legalább egyszer nézik a véremet, a májfunkcióm soha semmi eltérést nem mutatott, az ultrahang irta egyszer, hogy kissé tömörebb szerkezetü.válaszo

Válasz
Re: 65oo Baja, Bárka u. 1.
(Kereskedő Jánosné, 2011.02.23 14:38)

Válasz
12 éve májzsugorodásom volt, lehetséges, hogy meggyógyult, mert minden évben legalább egyszer nézik a véremet, a májfunkcióm soha semmi eltérést nem mutatott, az ultrahang irta egyszer, hogy kissé tömörebb szerkezetü.válaszo

65oo Baja, Bárka u. 1.

(Kereskedő Jánosné , 2011.02.23 14:33)

12 éve májzsugorodásom volt, lehetséges, hogy meggyógyult, mert minden évben legalább egyszer nézik a véremet, a májfunkcióm soha semmi eltérést nem mutatott, az ultrahang irta egyszer, hogy kissé tömörebb szerkezetü.válaszo

Re: 65oo Baja, Bárka u. 1.

(Kereskedő Jánosné, 2011.02.23 14:38)