Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A máj szerepe testünkben

A máj szerepe testünkben

A máj a szervezet metabolizmusában központi szerepet tölt be, legnagyobb mirigyszervünk. Fontos a szénhidrát anyagcserében, glikogénként raktározza a szénhidrátot majd szükség esetén leadja, ami a vércukorszint szabályozásában lényeges.

Az aminosavak anyagcseréjében, a fehérjeszintézisben és lebontásban is nélkülözhetetlen. Méregtelenít, ideális esetben hatástalanítja és kiválasztja a mérgeket a szervezetből, segíti eltávolításukat. Hormonokat szintetizál és bont le (például GH-növekedési hormon hatásra IGF-et juttat a vérbe). Az epét elválasztva a zsírfelvételben működik közre. A májban kreatin is szintetizálódik.

A tápanyagok és gyógyszerek metabolizmusában lényeges tényező, hogy a vékonybélből a vena portae- a máj kapu véna viszi a bélből a vérbe felszívódott tápanyagokat és gyógyszereket a májba. A májba került gyógyszer hatóanyagok jelentős része inaktiválódik, ez a folyamat a first pass effektus, amely során a szájon át bevitt gyógyszerek jelentős része lebomlik. Külön figyelmet érdemel a régóta ismert "edzett máj" jelenség, ami abban nyilvánul meg, hogy az edzett ember az edzések hatására hatékonyabban, gyorsabban bontja le a kívülről bevitt anyagokat. A sejtlégzéshez és a toxikus anyagok átalakításhoz szükséges oxigénért való versengés, a sejtek membránjainak sérülése együttesen roncsolhatja a májat, erről később még szót ejtek.

 

A máj regenerációs képessége óriási, ezért igen nehéz tönkretenni, de azoknak akik kitartóan próbálkoznak azért idővel sikerülni szokott. Az epe ürítése májproblémák esetén gyakran nem megfelelő, az epével a bilirubin kiválasztása károsodik, sárgaság alakulhat ki, a véralvadási faktorok termelésében bekövetkezett zavar pedig   vérzésekhez  vezethet. Az epesavak neurotoxikusak a vérben, hiányuk a bélből zsíros székletürítést eredményez. A bilirubin a hemoglobin lebontásakor jön létre, ennek mennyisége normál esetben 230-250 mg/nap. Ez az indirekt bilirubin, ami nem vízoldékony, a májban konjugálódik glukuronsavval, így vízoldékony, a vesével kiválasztható direkt bilirubin keletkezik. Az epe fontos alkotórésze. A magas bilirubiszint először a szem ínhártyáján, a sclerán látszik meg,ez már 36-44 mikromol/liternél (2-2,5 mg/dl) szérum bilirubin szintnél megjelenik, ami jelzés értékű testépítőknél is, egyértelműen a májhoz kapcsolódó működési zavarra utal (a gyógyszerek által kiváltott cholestasis, epepangás is előidézheti).
Ennél magasabb koncentrációk esetén a bőr is elszíneződik, besárgul, icterus jön létre. A normális bilirubinkoncentráció 18 mikromol/liter-nél kisebb, azaz kisebb mint 1 mg/dl. A májkárosodással együtt feminisatio, nőiesedés is gyakran fellép férfiakban. A májproblémáknak számos oka lehet, így megelőzésük és kezelésük is különféle módokon lehetséges, ehhez próbálok az alábbiakban pár ötletet adni.
Mindenkinek nyomatékosan felhívom a figyelmét, hogy a cikk nem az öndiagnosztizálást és öngyógyítást szolgálja, egészségügyi problémák esetén mindenki forduljon szakemberhez, elsősorban orvoshoz!

Májproblémák (sportszempontból lényeges) okai
1. Fertőzések: vírusok, baktériumok

A legkritikusabb a Hepatitis B és C vírusfertőzés. A Hepatitis B és C vírusokat érdemes komolyan venni, mivel maradandó károkat okozhatnak májunkban, és könnyen életünk végéig társunkká válhatnak.

A Hepatitis B vírus fertőzés injekciókkal (tűcsere-de itthon csak nincs ennyire sötét ember a sportolók körében?), vérkészítményekkel, ondóval, nyállal és más testnedvekkel terjedhet. Az akut forma krónikussá (tartóssá-6 hónapon túl fennálló gyulladás) válhat 5-15%-ban, későbbiekben a rákos elváltozások és cirrhosis kialakulásának esélyét növelheti. Kivédése a gyakori partnercsere kerülésével, illetve védőoltással lehetséges.

A Hepatitis C hasonlóképp főleg szexuális úton illetve intim kapcsolatokban fertőz. Ez a változat gyakrabban válik krónikussá (15-30%-ban, vagy más vélemény szerint 50%-ban), és a hepatocelluláris carcinoma kockázatát még fokozottabban növeli. Nincs ellene oltás, az óvatosság ad védelmet. A pornós karrierre vágyó fitness és testépítő versenyzők valamint amatőrök fokozottan veszélyeztetettek! (Bár sokan most azt mondjátok erre, hogy értük úgysem kár�)
2. Toxikus anyagok: gyógyszerek, mérgek, hormonok

A szervezetbe bejutó anyagok lehetnek direkt toxikusak (a károsodás dózisdependensen mindig létrejön) de idiosynchrasiasan (előre nem megjósolható, nem dózisfüggő módon) is létrejöhet károsodás. A máj "méregtelenítés"-e során sajnos az eredetinél mérgezőbb vegyületeket is létrehozhat. A toxikus anyagok gyakran toxikus szabadgyök-reakciókon keresztül roncsolják a májat, a májsejteket, logikusan tehát az antioxidáns vegyületek (silymarin, lipoic acid, E-vitamin stb.) nyújtanak/nyújthatnak ezen hatások ellen védelmet. A toxikus anyagok általában a májsejt pusztulását, majd a sejt helyét kitöltő kötőszövet felhalmozódását idézik elő.
A folyamat vége a cirrhosis, májzsugor, amely után a máj teljes működésképtelensége, májkóma is bekövetkezhet. Májtoxikus a gyilkos galóca, de például a tetracyclin is a máj kiscseppes elzsírosodását okozhatja napi 1,5 g-nál nagyobb dózisban, ami halálos lehet.
Alkoholos hepatitis

A magas alkoholfogyasztás akut vagy krónikus májgyulladást idézhet elő, ennek zsírmáj és cirrhosis hepatis lehet a következménye. A férfiak kevésbé érzékenyek az alkoholra, mint a nők, a májkárosodás bennük kb. napi 50-60 g alkohol rendszeres fogyasztásának hatására alakul ki, míg nőkben 15-30 g a küszöb. A tesztoszteronszint még jóval a májkárosodás kialakulása előtt rövid idő alatt jelentősen csökken! Az ivászatok nem összeegyeztethetőek a testépítéssel.


Anabolikus androgén szteroidok által kiváltott károsodások

Az AAS-ok gyakran idéznek elő cholestasist, epepangást, a 17-alfa szubsztituált androgéneknél ez nem ritka. A cholestasist általában nem kíséri elhalás (hepatocelluláris necrosis) vagy nagyobb gyulladás. A folyamat során a hepatociták (májsejtek) hiperplasiája (túltengés, növekedés) alakul ki, ami az epecsatornák elzáródásához és így sárgaság kialakulásához vezet. A máj károsodását jelzi a májenzimértékek megemelkedése a szteroidok szedésének hatására, az irodalom szerint pedig cirrhosis is jelentkezhet a károsodás talaján. Peliosis hepatis is kialakulhat, ami elszórt vérrel telt üregek létrejöttét jelenti a májban. Különösen régebben összefüggésbe hozták a májkárosodás által előidézett ösztrogénlebontás csökkenést a gynecomastia kialakulásával. A hatás mértéke kérdéses, de mindenképpen csak jól járhatunk, ha megóvjuk májunkat: a máj nagymértékű regenerálódó képessége évtizedekig elfedheti az okozott károkat, így azok csak később mutatkoznak meg, de ha sok anyagot és igen meggondolatlanul szed valaki, akkor akár hetek alatt beutalót szerezhet valamelyik nagyobb kórházba.

A véralvadás zavarai a véralvadási faktorok termelődésének gátlódása miatt jönnek létre, mivel a vérplazmában lévő plazmafaktorok termelődési helyei jórészt a hepatocyták (fibrinogén, protrombin, Hagemann-faktor, fibrinstabilizáló faktor, antitrombin III. stb.), így ezek károsodása vérzéseket idézhet elő, nehezebb véralvadással jár (az orvosnak komolyabb beavatkozások előtt tudnia kell a gyógyszerszedés, szteroidhasználat tényéről!). Az orális szerek különösen ártalmasak, ahogyan a megadózisok és a szteroidok más gyógyszerekkel történő kombinációja is. Védelmet a szteroidok és más gyógyszerek nemszedése nyújt, továbbá az EREDETI injekciózható szteroidok is jóval kevésbé veszélyesek mint a tablettás formák (még inkább ha szakember adja be őket). A májdaganatok és anabolikus szteroidok kapcsolata kérdéses, gyakran egyazon szakkönyvben is ellentmondó vélemények olvashatóak erről a témáról, sokak szerint a hivatalos szteroidellenes propagandával szemben ez a kapcsolat nem valós. Az fogamzásgátlók növelhetik a rákos elváltozások gyakoriságát, az anabolikus szteroidoknál sem kizárt ez a lehetőség.

A májműködés komolyabb zavarai az IGF-I koncentrációját is csökkenthetik, ez testépítők számára előnytelen.

Bár nem szteránvázas vegyület, érdemes szót ejteni arról a tényről, hogy a pajzsmirigyhormon fokozza az anyagcserét, a máj relatív hipoxiáját (oxigénhiányát) hozhatja létre, így a szerv károsodhat szedésének hatására.
Krónikus toxikus hepatitis (májgyulladás)

Kiváltói például szulfonamidok, analgetikumok (fájdalomcsillapítók) lehetnek, így mondjuk az acetaminophen és az Aspirin. Akut és krónikus májkárosodás is létrejöhet, akár cirrhosis is. Az NSAID-ok (nem szteroid gyulladásgátlók) károsíthatják a vesét, nephrotoxikusak, amit Tom Prince története is példáz, de acetylsalicylsavnál (Asprin) gyomor-bélvérzés, szédülés, zavartság is felléphet, 12 éves kor alatt pedig a vírusos megbetegedés kezdeti szakaszában adott Aspirin a máj zsíros degenerálódásához és halálhoz vezethet. A testépítőknek a paracetamollal különösen vigyáznia kell. Ez a vegyület gyulladásokat nem tud csökkenteni, csak a velük járó fájdalmat, viszont ha túladagolják és a máj glutationkészlete kimerül (3 g és e feletti adag), akkor hepatotoxikus hatás lép föl. Antidotuma az acetylcsystein. A gyógyszerfogyasztás mérséklése, átgondolása az, ami a megelőzést elősegíti.

A zsírmáj kialakulásakor a májsejtekben trigliceridek halmozódnak föl. Leggyakoribb változata a nagycseppes zsírlerakódással járó forma, ami elhízáshoz, cukorbetegséghez is kapcsolódhat. A májfunkció nem feltétlenül romlik jelentős mértékben.

A kiscseppes forma általában komolyabb májfunkciós zavarral jár, májelégtelenséghez és halálhoz vezethet (tetracyclin).

A zsírmáj lehetséges okai:

* alkohol
* diabetes mellitus
* elhízás
* éhezés
* gyógyszerek (pl. salicylatok)

Megelőzésre az okok kizárása ad módot, kezelésként vitamin-kiegészítés, lipotrop anyagok (pl. kolin) használata elterjedt, de E-vitaminra is szükség lehet. A kombinált gyógyszerhasználat veszélyei beláthatatlanok, kisebb adagok is gondot okozhatnak. A testépítők testének épségét alapvetően jobban veszélyeztetik a hamisítványok, vény nélkül kapható gyógyszerek, a felhasznált vényköteles fájdalomcsillapítók (pl. ópiátok), a vegyszerek (pl. DNP), a rossz minőségű, szennyezett, bizonytalan összetételű étrend-kiegészítők (usninsav, nehézfém-szennyezett gyógynövények, vízhajtó-, nyugtató -(pl. Kava kava) és egyéb gyógynövények hatóanyagai), mint az eredeti és nem megadózisokban fogyasztott szteroidok, már amennyire ezt én mint testépítés és étrend-kiegészítés felé orientálódott dietetikus laikusként meg tudom ítélni.
3. Anyagcsere zavarok

A cukorbetegség és elhízás, túlzott tápanyagbevitel (megakalória őrület) zsírmáj kialakulásával járhat, amint azt a tömött libák máján is megfigyelheted. A májsejtekben ekkor trigliceridek halmozódnak föl. A májfunkció nem feltétlenül romlik jelentős mértékben, de ez is előfordulhat, a hosszú ideig fennálló zsírmáj pedig semmiképpen sem előnyös. A máj nagyszerűen regenerálódik, így ha felfüggesztjük (idejében felfüggesztjük) a zabálást, túlevést és más előidéző tényezőket, az állapot rendeződik. Extrém tömegnöveléskor egyértelműen kedvezőtlen a helyzet, különösen ha ezt tablettás 17-alfa szubsztituált szteroidok szedésével kombináljuk. Védelmet a károk ellen az antioxidáns és lipotrop készítmények kiegészítő szedése jelent valamelyest, elsősorban pedig a jól összeállított táplálkozás, egészséges életmód.
A táplálkozás mint májvédő tényező

A rossz tápanyag-ellátottság is veszélyeztet a májkárosodások kialakulására, ám ez testépítőknél nem reális veszély. A magas fehérjebevitel máj vagy veseproblémákat kiváltó hatása erősen vitatott, a már meglévő egészségügyi problémák azonban valószínűleg tényleg láthatóvá válhatnak ennek hatására. A máj megóvásában az is fontos, hogy NE tápláljuk magunkat túl. Nem a növekedéshez szükséges nagyobb energia-beviteltől szeretnélek eltántorítani, hanem a mértéktelen zabálástól. Feltehetőleg a Super Size Me című filmben is ezt láthattuk, engem egyedül az lepett meg, hogy az orvosok meglepődtek az eredmények láttán, amikor körükben köztudott, hogy ez esetenként a májfunkciókra is károsan hathat. A megfelelő szénhidrátbevitel a máj működéséhez fontos, májbetegségekben 6-8 g/ttkg szénhidrátot javasolnak a megfelelő regenerációhoz. A megfelelő fehérjebevitel is lényeges a toxikus anyagok elleni védelemhez, napi 1,5-2 g/ttkg javasolt (de csak amíg a máj működése nem megy teljesen tönkre, mivel májelégtelenségben a fehérjebevitelt is le kell csökkenteni). A metionin és cisztin májvédő hatású aminosavak, túróval, sajtokkal, tojásfehérjével vihetjük be ezeket nagyobb mennyiségben. A zsírbevitel viszont mérsékelendő, 0,8-1g/ttkg-nál több nem javasolt, az állati zsiradékokat vissza kell fogni. Valóban májvédő diéta egészségesek számára nincs, változatos táplálkozás, bőséges gyümölcs és zöldség fogyasztás, elegendő rostfogyasztás ajánlott amíg egészséges az ember.


Élvezeti szerek

A legális és illegális élvezeti szerek, kábítószerek általában a májat is terhelik valamilyen formában, és nem hatnak a tesztoszteronszintre sem kedvezően, ezért aki komolyan veszi az edzéseit az nem élhet sem nagyobb mennyiségű alkohollal rendszeresen, sem pedig drogokkal.


Májvédő anyagok és felhasználásuk

Előrebocsátom, hogy nem állnak rendelkezésemre adatok a májvédő anyagoknak a koxoló és nem koxoló egészséges emberek számára ajánlott adagolásáról, ezért csak a májbetegeknek javasolt dózisokat tudom ismertetni, már ahol ez az adat rendelkezésemre áll. Európában a májbetegségek kezelésére SAM-ot, silymarint, liponsavat, arginint, ornitint, metionint, E-vitamint használnak, de a májvédő anyagok között igen sok más, étrend-kiegészítőként is kapható anyag megtalálható és biztonsággal felhasználható. Az antioxidáns és/vagy gyógyszerként is felhasznált hatóanyagok túlzott bevitele nem ajánlott, ezért ezeknél mindenki forduljon orvosához az egyéni adagolást, illetve a használat szükségességét illető kérdéseivel.
Sylimarin

A flavonoidok között sok jó antioxidáns, scavenger (gyökfogó) vegyület van, melyek bizonyos vegyületek májkárosító hatását mérsékelni tudják. Ismert flavonoid vegyület például a kvercetin ami scavenger hatású, ám állatkísérletekben toxicitást is mutatott. A flavonolignánok között olyan érdekes vegyületeket találunk, mint a silibinin, silichristin és silidianin, melyeknek nem ismert toxikus hatása és a májproblémák kezelésében is alkalmazhatóak. A silymarin a máriatövis (Silybum marianum) májvédő hatású hatóanyaga, a silibinin, silidianin és silichristin izomerek keveréke, amely membránstabilizáló tulajdonságú, gátolja a lipidperoxidációt, megakadályozza a sejtre toxikus hatású vegyületek bejutást a májsejtekbe és fokozza a riboszomális RNS képzést, így közvetve a fehérjeszintézist is. Jó gyökfogó, segíti a máj regenerációját. Gyógyszertárakban Legalon, Silegon, Silymarine L.F.M. drg., Hegrimarin, Hepabene és még ki tudja milyen néven kapható. A silymarin a testépítők között itthon és külföldön egyaránt viszonylag népszerűtlen, hatástalannak tartott anyag, pedig az adatok azt mutatják, hogy hepatoprotektív (májvédő) az anabolikus szteroidok által kiváltott májkárosodásban is. Epeút elzáródásban nem javasolt szedése (orvosi kontroll szükséges). Mérsékelt hashajtó hatása lehet. Napi dózisa 210-420 mg/nap három részre elosztva, de más adagolásban (pl. nagyobb indulási és kisebb fenntartó adag) is használják.
Metionin

A kolin metilezéséhez (kolinképzéshez) szükséges aminosav. Májvédelemben alkalmazzák, napi 3x 2db 0,5 grammos tabletta a szokásos felnőtt adag. A metionin és cisztin májvédő hatású aminosavak, túróval, sajtokkal, tojásfehérjével vihetjük be ezeket nagyobb mennyiségben.
Lecitin (foszfatidilkolin)
Glycyrrhicinsav

Japánban felfedezett citoprotektív anyag, Európában használata nem terjedt el. Kevéssé ismert.

A májvédő vegyületek általában segítik egymást funkciójuk ellátásában.
Májvédő gyógynövények
Silybum marianum (máriatövis)

A silymarinnál leírtak vonatkoznak rá. Tea készíthető belőle, ekkor egy teáskanálnyi termést vagy levelet 1/4 l forró vízzel le kell önteni, majd tíz percig áztatjuk és leszűrjük. Naponta háromszor éhgyomorra (étkezés előtt) fogyasztható.
Leuzea carthamoides

Ekdiszteroidok jó forrása, adaptogén, tonizáló gyógynövény, roboráló teakeverékek alkotórésze.

Az articsóka (Cynara scolymus) és a cukorrépa (Beta vulgaris var. altissima; hatóanyag a betain) a májsejtek regenerációját elősegíti. Az étrend-kiegészítőként is népszerű zöld tea szintén védelmet nyújt bizonyos mértékig a májat érő toxikus hatások ellen. A Ginko biloba kedvező voltát is igazolta néhány kísérlet, de emberi felhasználásához még kevés adat áll rendelkezésünkre. A mung bab, adzuki bab is mutat májvédő tulajdonságot. A sor természetesen még sokáig folytatható volna, így például specifikusan májvédő teák is beszerezhetőek a kereskedelemben.

Vannak országok, ahol a tűcsere program testépítőkre is kiterjed, mivel ezzel nagyobb ártalomtól óvhatóak meg, mint amit a gyógyszerszedés jelent (AIDS, hepatitisz fertőzés stb.). A koxolástól egyébként sem tudnák a szerhasználó testépítők sokaságát eltéríteni, de ez lehetővé teszi egészségük minél nagyobb mértékben történő megőrzését. Legyünk átlagemberek vagy testépítő versenyzők, bizonyos, hogy meg szeretnénk őrizni egészségünket. A fent leírt információk és tanácsok talán segíthetnek ezen cél elérésében minden olvasónak, és felhívják a figyelmet a helyes életmód folytatásának szükségességére. A szteroidhasználat jelenleg nem büntetendő, nincs okunk elkerülni az orvosokat, nem kivizsgáltatni magunkat, vagy nem megkérdezni a májvédelemben felhasználható anyagok körét és adagolását. Vigyázzunk magunkra!
Tihanyi András
dietetikus

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1116 Bp. Vegyész utca 46.

(Radnóti Huba, 2014.09.25 20:10)

Hol lehet Tihanyi András úrral találkozni?
Van saját magán rendelése?
Már régen keresek egy máj zsugorhoz, máj cirrózishoz értő dietetikust.
Üdvözlettel: Radnóti Huba

Re: radnotimarika@gnail.com

(Radnóti Huba, 2014.09.25 20:13)

Hol lehet Tihanyi András úrral találkozni?
Van saját magán rendelése?
Már régen keresek egy máj zsugorhoz, máj cirrózishoz értő dietetikust.
Üdvözlettel: Radnóti Huba

bodmast@gmail.com

(Mark, 2013.09.27 10:46)

Üdvözlöm!
Jól értem hogy ha a májjal probléma van akkor neurotoxikos anyagokat bocsájhat ki? Ez akár olyan mértékű is lehet hogy befolyásolja gondolatainkat?

Re: bodmast@gmail.com

(Horváth László, 2013.11.14 15:39)

Szeretném tudni, hogy a hepatitis C terjedése nem vérrel-e a leggyakoribb és szexuális uton elenyésző.